Tijdens het inchecken bij een hotel wordt soms een kopie van je identiteitsbewijs gemaakt. Vaak worden deze kopieën ook nog eens gemaakt met de pasfoto en het Burgerservicenummer (BSN) leesbaar in de kopie. Maar wist je dat een kopie maken helemaal niet is toegestaan? Hotels zijn verplicht om enkele gegevens van hun gasten te registreren aan de hand van een geldig identiteitsbewijs. Maar het kopiëren hiervan is bij wet verboden. Laat als hotelgast dus niet je identiteitsbewijs zomaar kopiëren, het risico op identiteitsfraude ligt op de loer.

 

Wat is identiteitsfraude?

Identiteitsfraude wil zeggen dat iemand op een slinkse manier persoonlijke gegevens verwerft van iemand anders (identiteitsdiefstal) om zich dan geloofwaardig voor te doen als deze persoon. Met deze valse identiteit is hij in staat slachtoffers op te lichten. Deze vorm van fraude komt steeds vaker voor. RTL Nieuws meldde in 2017 dat jaarlijks 50.000 Nederlanders slachtoffer zijn van identiteitsfraude, zowel online als in het ‘echte leven’.

 

Wat zijn de risico’s?

Met een kopie van jouw identiteitsbewijs kan een oplichter bijvoorbeeld online een telefoonabonnement of bankrekening op jouw naam afsluiten. Een oplichter kan bijvoorbeeld ook een pand huren op jouw naam. Als vervolgens de huur niet wordt betaald staat het incassobureau bij jou op de stoep om de huurachterstand te innen.

 

Wie mag wel/niet je identiteitsdocument vragen?

De Consumentenbond krijgt veel vragen over veilige omgang met identiteitsbewijzen. Er zijn namelijk organisaties die wel een kopie mogen maken van je identiteitsbewijs, maar lang niet alle organisaties. De Consumentenbond maakte daarom het onderstaande overzicht.

 

Welke personen en instanties mogen wettelijk gezien geen kopie maken maar eventueel wel inzage vragen?

 

* Particulieren: mogen om identiteitsbewijs vragen, maar geen kopie maken.

* Winkels: mogen je hooguit vragen om het te tonen.

* Hotels: mogen alleen enkele gegevens noteren.

* Zorgverleners: mogen alleen gegevens noteren, inclusief BSN.

 

De volgende instanties mogen wel een kopie maken:

 

* Telecomaanbieders: zonder BSN-nummer en pasfoto.

* Autoverhuurders: zonder BSN-nummer. Je hoeft je foto niet af te schermen, je moet dan wel uitdrukkelijk toestemming hebben gegeven voor het kopiëren of scannen van uw foto.

* Kamerverhuurders/makelaars: maar niet bij inschrijving en/of bezichtiging.

* Werkgevers: volledige kopie.

* Uitzendbureaus: mogen volledige kopie vragen, maar pas als je in dienst treedt.

* Bank, verzekeraar en notaris: volledige kopie.

 

Bronnen:

Consumentenbond, https://www.consumentenbond.nl/internet-privacy/identiteitsfraude

RTL Nieuws, https://www.rtlnieuws.nl/algemeen/binnenland/artikel/1551/dagelijks-150-mensen-slachtoffer-van-identiteitsfraude-heel