MKB-ondernemers denken ten onrechte goed beveiligd te zijn tegen cybercrime

 

Uit onderzoek van Centraal Beheer blijkt dat MKB-ondernemers zich weinig zorgen maken over hun digitale beveiliging, ondanks het feit dat zij vaak slachtoffer worden van cybercrime. De ondernemers vertrouwen vaak op hun ICT-beheerders, maar die zeggen juist dat de beveiliging vaak niet op orde is.

Centraal Beheer onderzocht twee groepen: MKB-ondernemers en ICT-beheerders met klanten in de MKB-sector. Hoeveel zorgen maken MKB-ondernemers zich over cyber security?  En hoe denken ICT-beheerders over de cyber security van zijn MKB-klanten?

 

Bewust van risico’s

MKB-ondernemers zijn zich bewust van de cyberrisico’s voor zijn bedrijf, maar maken zich weinig zorgen omdat ze denken dat ze goed beschermd zijn. Ook denkt 43% zelfs dat hun bedrijf niet interessant is voor cybercriminelen. Dat is erg opvallend, want 1 op de 2 MKB-ondernemers heeft te maken gehad met een cyberincident.

Uit het onderzoek blijkt dus dat ICT-beheerders een heel ander beeld van de situatie hebben. Volgens de ICT-beheerders met klanten in de MKB-sector zijn deze bedrijven niet goed beveiligd en 6 op de 10 ICT-beheerders maakt zich zorgen over de cyber security van zijn klanten.

 

Resultaten

– 23% van het mkb maakt zich zorgen over cyber security, terwijl maar liefst 60% van de ICT-beheerders zich zorgen maakt over de cyber security van zijn mkb-klanten.

– 71% van het mkb verwacht goede digitale beveiliging van zijn externe ICT-beheerder, maar 46% van de ICT-beheerders zegt dat zijn mkb-klanten verwachtingen hebben die niet op voorhand zijn uitgesproken.

– Slechts 22% van de ICT-beheerders stelt dat afspraken met zijn mkb-klanten rondom digitale veiligheid altijd zijn vastgelegd.

 

Bron:

Centraal Beheer: https://nieuws.centraalbeheer.nl/mkb-zorgeloos-terwijl-cybercriminelen-toeslaan/