Frank Alfrink - ZZP NederlandEven privé met…

Frank Alfrink, directeur van ZZP Nederland

De privacywetgeving verandert continu en ondernemers hebben behoefte aan ondersteuning. Onder de noemer ‘Even privé met…’ komen verschillende professionals aan het woord over privacy. We spraken met Frank Alfrink, directeur van ZZP Nederland.

 

ZZP Nederland in het kort

ZZP Nederland is de grootste organisatie voor zelfstandigen zonder personeel (zzp). Een van de speerpunten is het behartigen van de belangen van zzp’ers in ‘politiek Den Haag’. Door een mening die gevormd wordt door de achterban van meer dan 43.000 aangesloten zelfstandigen en door het aandragen van werkbare oplossingen is ZZP Nederland een fel, maar gewaardeerd aanspreekpunt in ‘Den Haag’.
Naast de belangenbehartiging helpt ZZP Nederland ondernemer ook met veel informatie via de website en de helpdesk. Verder worden ook veel (collectieve) voordelen aangeboden. Voor 2019 kan er bijvoorbeeld bij zeven verschillende zorgverzekeraars korting worden genoten.

 

Wie ben je en wat doe je?

Frank Alfrink, directeur van ZZP Nederland. Als directeur ben ik verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van ZZP Nederland. Intern stuur ik de werknemers op ons kantoor in Groningen aan en extern houd ik mij bezig met de contacten met onze aangesloten verenigingen, partners en overheid. Het hoofddoel van deze contacten is ervoor te zorgen dat ondernemerschap in Nederland gestimuleerd en verbeterd wordt. Uiteindelijk doel is om een eigen wettelijke positie voor zelfstandig ondernemers te krijgen.

 

Wat is de grootste toegevoegde waarde van ZZP Nederland?

ZZP Nederland vertegenwoordigt via de Stichting ZZP Nederland de stem van de achterban. Het is moeilijk om zzp’ers te groeperen, daarom worden ze vaak ook niet gehoord en is het gemakkelijk om ze overal de schuld van te geven. Zelfs als een ziekenhuis door mismanagement omvalt zijn er mensen die de schuld bij de zzp’er neerleggen. ZZP Nederland komt op voor de rechten van de zzp’er en wordt door een achterban van meer dan 43.000 abonnees wel gehoord.

 

Hoe adviseren jullie klanten over de AVG-wetgeving?

Wij hebben meerdere manieren om ondernemer te adviseren over de AVG-wetgeving. Allereerst is er onze website, waarop we heel veel uitleggen over de AVG. Als er dan vragen overblijven dan hebben we een helpdesk die vragen over de AVG kan beantwoorden. Komen wij er niet uit, dan schakelen wij experts in, in dit geval Privacy Zeker.
Ook organiseren wij voor onze abonnees regelmatig bijeenkomsten, ook met uitleg over de AVG.

 

Waarom is de privacywetgeving voor jullie belangrijk?

De zpp’er beheerst zijn of haar vak prima, maar moet maximaal ondersteunt worden in sommige facetten van het ondernemerschap. Wet en regelgeving is een onderwerp waar zzp’ers veel op ons leunen. Wij zoeken uit wat de wet in de dagelijkse praktijk betekent en ondersteunen de zzp’er hier maximaal in. Zo doen wij dat ook met de privacywetgeving.

 

Stelling: De nieuwe AVG zal zijn doel niet bereiken

De komst van de AVG is feitelijk niet meer dan uitbreiding van de oude privacywetgeving, maar omdat er zoveel aandacht voor is geweest werd een ieder met de neus op de feiten gedrukt. Het bleek dat veel ondernemers niet op goede weg zaten en nog veel moesten leren en doen om AVG-proof te zijn. Nu nog steeds zijn heel veel zzp’ers niet AVG-proof. En dat is ook direct het probleem, de controle. Het is niet mogelijk om alle ondernemers te controleren. En daarnaast, controleren is een, maar handhaven is twee. En die handhaving, daar schort het nu al aan.

Niet alleen bij ondernemers maar inmiddels ook bij grote overheidsinstellingen. Zo hebben de Belastingdienst en de Kamer van Koophandel van Autoriteit Persoonsgegevens al een tik op de vingers gehad. Maar het effect is nagenoeg nihil. De instanties geven aan niet of moeilijk aan de AVG-eisen te kunnen voldoen en daarmee lijkt de kous af.

De kleinere ondernemers worden geconfronteerd met nieuwe verplichtingen en kosten. Dat irriteert. De nieuwe AVG schiet in mijn ogen dan ook zijn doel voorbij. Het omvat teveel verplichtingen die ook nog eens niet duidelijk worden uitgelegd in de verordening. Controle is te lastig en handhaving een utopie.