Joline BoschmanEven privé met…

Joline Boschman, Exact Online

De privacywetgeving verandert continu en ondernemers hebben behoefte aan ondersteuning. Onder de noemer ‘Even privé met…’ komen verschillende professionals aan het woord over privacy. We spraken met Joline Boschman van Exact Online: cloud business software leverancier voor ondernemers en accountants.

Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Joline Boschman, en ik ben product manager voor de CRM-functionaliteit in Exact Online.

Wat is het best bewaarde geheim van Exact?

Dat wij ontzettend slimme dingen doen met de boekhouddata van onze klanten. Door slimme én anonieme analyses kunnen we met machine learning de boekhouding steeds meer automatiseren. Dit noemen wij no hands accounting, en je kunt hier denken aan het toewijzen van de juiste grootboekrekeningen en automatisch afletteren.

Hoe adviseren jullie klanten over de AVG wetgeving?

Wij adviseren onze klanten om met een juridisch expert te kijken hoe er in hun specifieke geval met de AVG omgegaan moet worden. De wet legt vooral op dat je als bedrijf nagedacht moet hebben over hoe je met persoonsgegevens om gaat en dat je je aan de spelregels houdt die je jezelf opgelegd hebt. Die spelregels kunnen per bedrijf verschillend zijn. In Exact Online hebben we functionaliteit toegevoegd om persoonsgegevens te kunnen verwijderen als er geen wettelijke bewaartermijn meer voor geldt, zodat onze klanten aan de wet kunnen voldoen. Hoe ze dat precies doen, is in elk geval verschillend en wij vinden dat onze klanten dat het beste met een AVG-expert kunnen uitwerken.

Waarom is de privacywetgeving voor jullie belangrijk?

Voor ons is de veiligheid van alle gegevens van belang, niet alleen die van persoonsgegevens. We hebben tenslotte ook te maken met gevoelige financiële bedrijfsgegevens. Door de privacywetgeving is het makkelijker geworden om onze klanten bewust te maken van dataveiligheid. Als financieel pakket ben je natuurlijk een interessante prooi voor hackers. Om die een stapje voor te blijven, hebben we securityspecialisten in dienst en ook bijvoorbeeld ingevoerd dat iedereen verplicht met tweestapsverificatie moet inloggen. We zijn echter ook afhankelijk van hoe bewust onze klanten met dataveiligheid omgaan. De privacywet helpt bij die bewustwording.

Stelling: zakelijk en privé gaan niet samen

Volmondig oneens. Ik kan mijn persoonlijkheid niet thuislaten. Alleen al iets simpels als mijn naam, die is privé en persoonlijk. Stel je voor dat iedereen een artiestennaam heeft, of zich zakelijk zou identificeren met een nummer. Voor mij is juist het samenwerken met zoveel verschillende persoonlijkheden, wat mijn werk interessant maakt. Ik heb ook een voorliefde van klanten met familiebedrijven. De passie die meekomt met een situatie waar zakelijk en privé samengaan, vind ik prachtig om te zien. Juist die situaties geven ons de mogelijkheid om met onze software een verschil te maken in de levens van onze klanten.

 

Meer weten over Privacy Zeker? Klik hier.