31% van de datalekken leidt tot ontslagen

Bron: Emerce.nl

DatalekWanneer een bedrijf wordt getroffen door een datalek, kan de schade verder reiken dan alleen financiën, reputatie en privacy van klanten. Geschonden bedrijfsdata kunnen ook ernstige gevolgen hebben voor de loopbaan van werknemers. 31% van de datalekken heeft het afgelopen jaar geleid tot ontslagen. Bij 29% van de MKB’s en 27% van de grote ondernemingen ging het om seniormedewerkers die niet op een IT-afdeling werkzaam waren. Dit blijkt uit een nieuw rapport van Kaspersky Lab en B2B International: ‘From data boom to data doom: the risks and rewards of protecting personal data’

Datalekken breken carrières

Een datalek bij een bedrijf kan grote gevolgen hebben in het leven van bijvoorbeeld klanten en medewerkers. Uit het onderzoek blijkt dat 42% van de bedrijven wereldwijd het afgelopen jaar minstens één keer met een inbreuk op bedrijfsdata te maken heeft gehad. In bijna twee vijfde van de gevallen – 41% in het MKB en 40% bij grote ondernemingen – ging het om persoonsgegevens van klanten. Betrokken medewerkers hebben, zelfs in de top van het bedrijf, niet altijd hun baan kunnen behouden.

Van CEO tot gewone werknemer

Uit de reikwijdte van de ontslagen na een datalek kan worden afgeleid dat iedereen dit kan overkomen. In 2017 was de verscheidenheid groot: van verantwoordelijke CEO’s tot gewone werknemers die klantgegevens openbaar hebben gemaakt. Voor bedrijven betekent dit meer dan alleen verlies van talent.

Financiële- en reputatieschade 

45% van de kleine en middelgrote ondernemingen en 47% van de grote bedrijven heeft getroffen klanten een schadevergoeding moeten geven. Bijna een derde van de MKB’s en grote ondernemingen heeft problemen ondervonden bij het aantrekken van nieuwe klanten. Bovendien zijn er boetes opgelegd aan 27% van de ondernemingen in het MKB en 31% van de grotere organisaties.

Je leest het volledige artikel hier: https://www.emerce.nl/wire/bijna-derde-inbreuken-bedrijfsdata-leidt-tot-ontslagen

Wil je weten hoe je een datalek kunt voorkomen? Neem dan contact op met de privacy-experts van Privacy Zeker.