Geen hond wil op de foto voor hondenpaspoort

Foto: Pexels.com

Geen hond wil op de foto voor hondenpaspoort

In 2020 zal er een paspoort voor honden worden ingevoerd, aldus het AD. Dit hondenpaspoort moet het welzijn van dieren bevorderen en de handel in dieren tegengaan. Dit stelt Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Maar hoe zit het met de privacy van de beste vriend van de mens? De uitvoering zal problemen met zich meebrengen, stelt privacy-dienstverlener Privacy Zeker.

Pasfoto en pootafdruk?

Net als bij mensen zal er waarschijnlijk een foto van de hond op het paspoort moeten komen. Deze foto moet aan een aantal kenmerken voldoen om daadwerkelijk te kunnen aantonen dat de hond en het paspoort overeenkomen.

Het probleem is dat met name rashonden sterke overeenkomsten hebben en niet eenduidig op de foto zullen staan. Ook is er een identificatie, met bijvoorbeeld een pootafdruk, moeilijk aangezien de viervoeters niet over een vingerafdruk beschikken. “Bij het paspoort voor mensen wordt in verband met de privacy wel de nationaliteit vermeld, maar niet de etniciteit, geloofsovertuiging of seksuele voorkeur. Bij het hondenpaspoort zal het ras van de hond waarschijnlijk wel genoemd worden. Of dit wettelijk kan is nog maar de vraag”, aldus Kor de Boer van Privacy Zeker.