DomeinnamenGegevens eigenaar domeinnamen niet meer openbaar door AVG

Met het ingaan van de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) is het niet meer toegestaan om de persoonsgegevens van de eigenaar van een domeinnaam openbaar te maken. Hierdoor wordt het moeilijker voor (agressieve) verkooporganisaties om een eigenaar te spammen naar aanleiding van de domeinnaamregistratie.

Vroeger waren nieuwe domeinregistraties zichtbaar in de Whois. Bij het registreren van een domeinnaam werd de naam, adresgegevens, telefoonnummer en e-mailadres van de eigenaar van het domein zichtbaar voor iedereen; een verplichting van ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). De Whois is bedoeld voor een transparant internet.

Wat is er veranderd?

Wanneer je een domeinnaam registreert zijn je persoonsgegevens zoals naam, adres en telefoonnummer automatisch afgeschermd. Echter kunnen landenextensies (zoals .nl en .be) afwijken. Deze domeinextensies doen dit als volgt:

Domeinnamen

.nl: E-mailadres zichtbaar voor particulieren en bedrijven, bij bedrijven is ook de bedrijfsnaam zichtbaar.

.be: Niets zichtbaar voor particulieren. Bij bedrijven is de naam, adres en het telefoonnummer zichtbaar. Voor particulieren is er de mogelijkheid om via een online formulier contact op te nemen met de eigenaar.

.de: Persoonsgegevens niet zichtbaar. Er is wel de mogelijkheid om een verzoek tot aanvraag te doen online.

.eu: E-mailadres van particulieren zichtbaar, verzoek tot afschermen is mogelijk. Onder voorwaarden is de eigenaar opvraagbaar.

.frl: Persoonsgegevens niet zichtbaar. Bedrijfsnaam wel zichtbaar.

.amsterdam: Persoonsgegevens particulieren niet zichtbaar. Bedrijfsgegevens wel zichtbaar.

Meer weten over privacy en je bedrijf?