Wat zijn cookies en hoe werken ze?

Een cookie is een klein bestandje dat een website op de harde schijf van je computer zet op het moment dat je de site bezoekt. De belangrijkste functie van cookies is om gebruikers te kunnen onderscheiden. Je komt cookies dan ook veel tegen bij websites waarbij je moet inloggen. Een cookie zorgt ervoor dat je ingelogd blijft terwijl je de site gebruikt.

De looptijd van cookies

Cookies hebben een bepaalde looptijd. Sommige cookies worden verwijderd als je je browser afsluit. Andere kunnen jaren op je computer blijven staan als je ze niet zelf verwijdert. Je kunt er dan ook voor kiezen om ze iedere keer te verwijderen.

Zelf kun je cookies niet zien. En al helemaal niet waar ze precies voor dienen. Cookies zijn tekstbestandjes, maar de inhoud van die bestandjes is meestal onleesbare code. De echte gegevens over je staan in de database van de website die je dan dus bezocht hebt.

Advertenties op maat

De mogelijkheid om gebruikers te identificeren en volgen is voor veel websites relevant. Door het gebruik te volgen kan het aanbod voor de gebruikers daarop worden aangepast. Denk aan webwinkels die producten ‘aanraden’ of reclame maken voor bepaalde producten die je hebt bezocht. Dit komt allemaal door de cookies. Bedrijven maken hier massaal gebruik van

Tracking cookies

Hoe werkt dit? Een website kan bijvoorbeeld een adverteerder toestemming geven om een cookie te plaatsen. Die adverteerder weet dan ook dat je de website of pagina hebt bezocht. Het echte voordeel voor die derde partij (de adverteerder) ontstaat als de gebruiker ook op een andere site komt die ook toestemming heeft gegeven aan de adverteerder om cookies te plaatsen. De adverteerder kan de cookie van de website dan uitlezen, en op die manier weet de adverteerder dat deze gebruiker beide sites bezocht heeft. Hun slechte reputatie danken cookies aan de zogeheten ’tracking cookies’. ‘Volgcookies’ in goed Nederlands. Met deze cookies kan je surfgedrag dan dus over verschillende sites worden gevolgd en een surfprofiel worden opgemaakt.

Flash Cookies

Flash cookies zijn een ander soort cookies die gebruik maken van Adobe Flash, een techniek om websites mooier weer te geven. Vroeger waren ze lastig te verwijderen en niet tegen te houden. Door medewerking van Adobe behandelen browsers flashcookies sinds 2011 wel als gewone cookies, en worden ze dus op verzoek geblokkeerd en verwijderd. Om veiligheidsredenen is het belangrijk om Adobe Flash zo in te stellen dat deze altijd bijgewerkt wordt naar de nieuwste versie.