SleepwetVS blijft Nederlandse data bekijken

De vorige week is de sectie 702 van de Foreign Intelligence Surveillance Act verlengd met zes jaar. Deze wet laat de NSA (national security agency) alle communicatie van alle buitenlandse burgers die buiten de VS wonen bekijken, zonder daar eerst toestemming voor te vragen of wettelijk door een rechter te laten bepalen.

Sleepwe

VS blijft Nederlandse data bekijken

VS blijft Nederlandse data bekijken

In Nederland speelt een zelfde kwestie de zogeheten Wiv (Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten) in de volksmond ook wel de sleepwet genoemd stelt onze eigen overheid in staat burgers op alle fronten af te luisteren. Dit is in principe bedoeld voor verdachte personen maar is ook van kracht voor personen die verdachten kennen, in de buurt wonen van een verdachte of een verdacht noemen.

Verantwoording

Het grootste probleem is dat er geen enkel overzicht is op wie er wanneer en hoe lang wordt bespioneerd. De NSA hoeft geen enkele verantwoording af te leggen. Ook tech-reuzen als bijvoorbeeld Facebook en Instagram hoeven niet aan te geven welke data is bekeken.

Terrorisme

Natuurlijk is dit allemaal onder de noemer terrorismebestrijding. Het argument waar overheden mee wegkomen.Al met al is het dus verstandig om je gesprekken, zoekgeschiedenis en berichtjes op een zeer oppervlakkig niveau te houden. Want de nieuwe DDR 3.0 is binnenkort een feit.

Zelf aan de slag met de privacywet voor je eigen organisatie?