Nieuwe initiatieven

Een check om te kijken in hoeverre je al voldoet aan de nieuwe privacywetgeving, Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), die in mei 2018 ingaat, ze zijn er genoeg. Bijna ieder advocatenkantoor of advieskantoor biedt wel een online check aan. Ook deze week weer een nieuw initiatief, dit keer de online checklist van Detailhandel Nederland. Een checklist die binnen 10 minuten inzicht biedt in acties die de ondernemer kan nemen.

Is deze online check van Detailhandel Nederland een slecht initiatief? Nee, met de nieuwe verplichtingen die op ondernemers afkomen met ingang van deze privacywetgeving is een toename van de bewustwording prima. Maar wat heb je er als ondernemer aan? Laten we er vanuit gaan dat je de privacy test doet omdat je nog niet voldoet aan de wetgeving. Je weet dan eigenlijk al wat er uit de test gaat komen, je moet nog allerlei zaken regelen. Goed, bewustwording dus. Je moet aan de slag. In de uitslag van de check kun je lezen wat er gedaan moet worden om te voldoen aan de privacywetgeving, misschien staan er zelfs tips in hoe je moet voldoen, maar dat is het. Zelf je verder verdiepen in de privacywetgeving is lastig, jouw eigen tijd is ook kostbaar en het is daarnaast risicovol. Je hebt toch weer meer advies nodig, dat is eigenlijk altijd de uitkomst van een privacy scan, check, of test.

De ‘oplossing’ van de advocatuur

Dit is precies waarom ook advocatenkantoren dit soort online privacy checks aanbieden. ‘’Test nu of je voldoet aan de privacywetgeving!’’ Of ‘’check hier gratis wat je nog moet doen voor de nieuwe privacywetgeving 2018!’’ Gratis of tegen een vergoeding van enkele honderden euro’s. Een test met een groot aantal vragen, bijna altijd vol met jargon en alleen voor een expert af te nemen, waar eigenlijk altijd uitkomt dat je niet voldoet. Ook bij dit soort privacy checks staan er weer geen praktische tips, aanbevelingen of acties in. Gelukkig heeft de advocaat, jurist of adviseur de oplossing! Hij kan jou natuurlijk verder helpen, voor een vergoeding vanaf 200 euro per uur komt hij graag adviseren.

De oplossing van Privacy Zeker

De privacywetgeving check, wat lost het op? Naar ons idee lost het niks op: simpelweg omdat het geen oplossing biedt voor ondernemers. Een echte oplossing helpt je met tips, aanbevelingen en duidelijke acties die je moet nemen. Daarnaast is de oplossing naar ons idee, (juridische) ondersteuning die altijd beschikbaar is, continue updates en training voor alle medewerkers. Bewustwording stimuleren is een prima doel, scans, checks of tests zullen alleen nooit de oplossing zijn voor ondernemers.

www.privacyzeker.nl