Amsterdam 25-8-2017 Vacaturebanken nemen het niet zo nauw met de privacywetgeving. Dit blijkt uit een steekproef van LegalTech organisatie Privacy Zeker onder websites als Intermediair, Nationalevacaturebank en indeed. Het is voor vrijwel iedereen eenvoudig te achterhalen wie op dit moment actief naar een nieuwe werkgever op zoek is.

Wie denkt dat je veilig je persoonsgegevens kunt achterlaten op een een vacaturebank komt van een koude kermis thuis. In de zoekmachines van Nationale Vacature Bank en Intermediair worden alle gegevens geïndexeerd. Wanneer er binnen de online CV database gezocht wordt naar een naam, adres of bijvoorbeeld telefoonnummer komen de gegevens van de ingeschreven kandidaat direct naar boven.
De werkgever maar ook iedereen met toegang tot het internet kan kinderlijk eenvoudig achterhalen of medewerkers op zoek zijn naar een andere baan en wanneer ze beschikbaar zijn. Dit kan grote negatieve gevolgen hebben voor personen die ingeschreven zijn op deze websites.

De laatste tijd zijn, in de aanloop naar de invoering van de nieuwe privacywetgeving, veel bedrijven bezig om aanpassingen met betrekking tot de privacy te maken binnen de organisatie. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft reeds aangegeven dat zij niet gaan waarschuwen maar beboeten bij het overtreden van de privacywet.
“Ondanks dat niet alle gegevens inzichtelijk zijn is het wel direct duidelijk om welke persoon het gaat. En dat kan gezien de privacywetgeving natuurlijk nooit de bedoeling zijn” Aldus Kor de Boer Commercieel Directeur Privacy Zeker.