Zo makkelijk gaat het dus…

Zo makkelijk gaat het dus…

Je klikte nietsvermoedend op een link. Heb je gecheckt waar de link naartoe ging voordat je er op klikte? Of kwam het door het logo van veilig internetten dat niet van het echte logo te onderscheiden was? Gelukkig zijn wij geen internetcriminelen die je gegevens willen stelen en misbruiken. Maar toch een kleine eye-opener: klik niet zo maar op een link en kijk uit voor phising e-mails.

Zo herken je trouwens een nepmail:

(Bron: veiliginternetten.nl)

 

*Vaag of onduidelijk e-mailadres

Een nepmail heeft misschien nog wel een normaal ogende afzender zoals de naam van de webwinkel of je bank onderaan in de tekst staan, maar vaak wel een vaak of onduidelijk e-mailadres als afzender. Bijvoorbeeld een afgeleide versie van de echte bedrijfsnaam of instantie. Controleer daarom het mailadres.

 

*Algemene aanhef

Word je aangesproken met hele algemene termen zoals ‘Geachte heer/mevrouw’ of ‘Beste klant’, let dan op. Als het wel echt het bedrijf of de instantie zou zijn waar je klant bent, dan staat in de aanhef meestal in ieder geval je achternaam en alleen ‘heer’ of ‘mevrouw’ ervoor, niet beide.

 

*Vraag om je persoonlijke gegevens

In veel nepmails staat het verzoek om op een linkje te klikken om je persoonsgegevens ‘te controleren’, ‘bij te werken’ of ‘aan te vullen’. Ook kan je dan gevraagd worden in te loggen alsof je gaat internetbankieren. Doe dit nooit, want een crimineel kan je dan naar een valse website leiden en je persoonlijke gegevens in handen krijgen. Je bank, verzekeringsmaatschappij en overheidsinstanties vragen nooit via een e-mail naar persoonsgegevens. Je kunt het bedrijf of de instantie natuurlijk wel even bellen om te controleren of ze de e-mail hebben verstuurd. Gebruik hiervoor nooit de contactgegevens in de e-mail, maar zoek deze zelf op.

 

*Taalgebruik en vormgeving vreemd of onjuist

De nepmails staan tegenwoordig allang niet meer bol van de taal- en spelfouten. Ook de gebruikte logo’s en foto’s worden steeds professioneler. Kijk toch goed of je onregelmatigheden tegenkomt. Je kunt ook een eerdere mail van een bedrijf of instantie ernaast leggen ter vergelijking.

 

*Vraag om op linkjes te klikken of bijlage te openen

Klik je in een nepmail op een link of open je een bijlage, dan kan er schadelijke software op je computer worden geïnstalleerd. Een zip-bestand met bijvoorbeeld facturen of aanmaningen is altijd verdacht, want deze worden nooit op deze manier verstuurd. Verwacht je toch een bestand? Neem dan contact op met de afzender om te vragen wat en hoe ze iets precies verstuurd hebben. Gebruik ook hiervoor nooit de contactgegevens in de e-mail, maar zoek deze zelf op.

Word nu Privacy Zeker

Meld je aan en wij helpen je om jouw bedrijf AVG-proof te maken. Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op.