Hackersbende heeft lijst met 1.300 Nederlandse financieel directeuren

CEO-fraude komt steeds vaker voor. In november werd bioscoopketen Pathé nog voor € 19 miljoen euro opgelicht. Nu blijkt dat er zeker 1.300 Nederlandse financieel directeuren op een lijst staan van hackersgroep London Blue. Dat meldt cybersecurity bedrijf Agari aan het FD.

 

Hackersbende

London Blue is een internationale bende die is gespecialiseerd in CEO-fraude. De harde kern van deze groep verblijft in Nigeria en Engeland. Agari kwam de hackersbende op het spoor omdat hun eigen cfo ook werd benaderd met een valse e-mail. De fraude-experts van Agari werden bij de zaak betrokken en besloten het spel mee te spelen. Daardoor kregen ze zicht op een lijst met namen, adressen en telefoonnummers van ongeveer 50.000 financieel directeuren van bedrijven over de hele wereld. Volgens Agari werken zeker 1.300 van deze directeuren voor Nederlandse bedrijven. De directeuren werken in allerlei branches, zoals banken en financieel dienstverleners. Maar ook bij IT-bedrijven, retailers, voedingsproducten en logistieke bedrijven. Kortom, het probleem beperkt zich niet tot één enkele branche.

 

Wat is CEO-fraude?

CEO-fraude is een vorm van oplichting waarbij de financieel directeur in een valse e-mail van de CEO wordt gevraagd geld over te maken naar een externe rekening. Niet alleen grote bedrijven, maar ook het MKB is steeds vaker slachtoffer van deze vorm van oplichting. We schreven hier eerder al een artikel over, je leest het hier.

 

Het volledige artikel in het FD (na registratie) kun je hier lezen.